Tuesday, December 2, 2008

project # 16

TITLE : A RESIDENTIAL STUDIO
LOCATION : RAJKOT
ARCHITECT : BPS ARCHITECTS, RAJKOT

BPS Architects was established in the year 1999 by architects Parth Shah and Brinda Shah. The office is currently operational in Rajkot and engaged in a variety of architectural and design projects. The building portrayed in this post is their residential studio at Rajkot. The site is an almost square shaped plot with access from the east side. The building occupies southern edge of the plot, leaving the northern side available for plantation and landscaping. The building has a long bar-shape organization that maximizes the utilization of glare-free north light. The program of the residential studio consists of architectural studios, a library cum meeting room, a bedroom, a kitchen, and related services. An exhibition space has been planned as a separate structure in the next phase of development.

ground floor plan......................................................................sections...............................


view from entrance...............................................................northern edge...........................



verandah......................................................................................umro court.........................


northlight..................................................................studio-1 north wall.................................


The entire program has been divided into two parts that are separated with the help of an enclosed court and a verandah. This verandah also acts as an arrival space and becomes an anchoring space in the layout. With the help of steps and built-in seats this space forms an interesting edge next to the green area. Most of the existing trees have been retained and incorporated in the layout by giving them courts as per their respective sizes and location in the plan. The cross-section of the building has been worked out to allow penetration of north light and to generate a natural flow of air into the studio spaces. In contrast to the northern edge that is more pores, the southern edge has been given more thickness to allow as much storage for the work spaces and also to cut down heat from the southern side.

8 comments:

Navneet Jadhav said...

Hi,

I invite you and all bloggers to contentxn.com

http://www.contentxn.com/contentxn/pub_register.php

We look forward to working with you.

Navneet,
www.contentxn.com

Siladitya said...

use template in ur blog.
BPO work from home

Maria Mcclain said...

nice post, i think u must try this site to increase traffic. have a nice day !!!

guido said...

Great post! Love the architecture.
I'd love to see more of your posts.
Guido from EZarchitecture.com

Christina said...

great post , i like this architecture
==========
non voice projects

sheena said...

Interesting info, I am waiting for the next info
Land Rover Range Rover Supercharger

2D Drawings said...

This wording has updated and helping and innovative information, along with very fine designs of styles and structures.

medical accident said...

Its a great creativity and professional architecture, thanks for sharing the wonderful post.

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online